Bu Blogda Ara

2 Temmuz 2017 Pazar

GÖZ NEZLESİ (KONJOKTİVİT)

Göz nezlesi nedir?
Göz nezlesi göz kapağının iç yüzeyi ile gözün beyaz yüzeyinin bir kısmını örten konjonktiva adlı ince zarın iltihaplanması ya da enfeksiyon kapması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır.
Bakteriyel veya viral enfeksiyon sonucu ortaya çıkabilir.

BELİRTİLERİ:
· Bir ya da iki gözde birden pütürlü ağrı
· Bir ya da iki gözde kaşınma ya da yanma hissi
· Aşırı göz sulanması
· Göz akıntısı
· Göz kapağı şişmesi
· Gözlerde solma
· Işığa karşı artan hassasiyet

Göz nezlesinin alerjik,bulaşıcı ve kimyasal olmak üzere 3 nedeni vardır.Bunlar;

1)Alerjik Konjonktivit (Alerjik Göz Nezlesi)
 Bu genellikle sezonluk alerjisi bulunan kişilerde etkili olur.

2)Bulaşıcı göz nezlesi
Bakteriyel konjonktivit derideki ya da sindirim sistemindeki bazı bakteri çeşitlerinden kaynaklanır. Enfeksiyon ayrıca böceklerden taşıma yoluyla, diğer insanlarla fiziksel temasla, elleri yıkamadan göze dokunmayla veya kirli makyaj malzemesi ve yüz losyonu kullanımıyla ortaya çıkabilir.
Viral konjonktivit çoğunlukla soğukla ilgili virüslerle bulaşır. Genelde öksürme ve hapşırmayla insandan insana bulaşır. Ayrıca virüs vücudun mukus zarı ile bağlantılı olan akciğer, boğaz, burun, gözyaşı kanalları ve konjonktiva ile de yayılabilir.
Oftalmia Neonatorum bakteriyel konjonktivitin yeni doğan bebeklerde görülen şiddetli bir formudur. Bu acilen tedavi edilmediği takdirde kalıcı göz hasarlarına yol açabilir. Oftalmia Neonatorum yeni doğan bir bebek rahim yolundan geçerken Klamidya ya da bel soğukluğuna maruz kalması sonucu görülebilir.
3)Kimyasal göz nezlesi
Bu tür rahatsızlıklar havuzlarda olan klor ile zehirli kimyasalların etkisiyle ortaya çıkabilir.


Tedavinin amacı:
Hastanın rahatını sağlamak,enfeksiyonun veya iltihabın etkisini azaltmak,bulaşıcı formdaki göz nezlesi enfeksiyonlarının yayılmasını engellemektir.

Tedavi

  • Alerjik göz nezlesine yakalanmış kişilerin gözlerine alerji oldukları maddeler geldiği için, önce gözler bu maddelerden temizlenmelidir. Genellikle bu tarz göz nezlelerinde göz damlaları ile tedavi gerçekleşir.
  • Bakteriyel göz nezlesine yakalanmış kişilerde genellikle tedavi amacıyla antibiyotikli damlalar veya kremler ile tedavi uygulanır.
  • Viral göz nezlesi en uzun süren göz nezlelerinden biridir. Çünkü farklı bir hastalığa bağlı olarak geliştiği için, göz damlası veya antibiyotikler bu çeşit göz nezlesini tedavi edici değildir. Normal nezle veya grip gibi bir iki haftada kendiliğinden geçmesi beklenecektir. 
  • Kimyasal göz nezlesinde gözler tıbbi müdahale ile yıkanmalı ve devamında göz hekiminin yazacağı ilgili ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır.

1 yorum:

diyabet eğitimi

DİYABET EĞİTİMİ Diyabet 20. yy.da hızla gelişim gösteren bir hastalık. Her geçen gün diyabetli hasta sayısı artmaktadır.Dünya genelinde ...