Bu Blogda Ara

19 Ocak 2018 Cuma

ANKİLOZAN SPONDİLİT


ANKİLOZAN SPONDİLİT

Genellikle sakroiliak eklem ve vertebral eklemleri nadiren de periferik eklemleri tutan,bunların yanında ekstra artüküler (eklemdışı) bulguları da olan kronik progresif romatizmal hastalıktır.

 Genel özellikleri şunlardır:
 1.   Romatoid faktör (RF) yokluğu
 2. Romatoid nodül yokluğu
 3. Ailesel yatkınlık
 4. En az 3 aydır var olan egzersiz ile düzelen, istirahat ile düzelmeyen kronik bel ağrısı
 5. Lomber omurganın hareket kısıtlılığı

 6. Göğüs ekspansiyonunun yaşa göre normal değerlerin altında olması
 7.Sabah tutukluğu
   
   Klinik semptomlar 20-40  yaş arasında başlar ve sinsi ilerler. Erkekleri kadınlara oranla 3 kat daha sık tutar. Özellikle belde, gluteal bölgenin derininde , sakroiliak bölgede ağrı ve hareket kısıtlılığı en sık görülen semptomlardır. Ağrılar sabaha karşı artar, sıcak uygulama ve egzersizle azalır. En şiddetli hastalık semptomu sabah tutukluğudur. Gün içinde hareketle azalır. Hastalık ilerledikçe omurgada ankiloz gelişir. Omurga bambu kamışı görünümünü alır.Ankiloz geliştikçe tutukluk ve ağrılar da artar. Omurgadaki ankiloz periferik eklemleri de etkiler. Omuz, kalça, diz, el, ayak eklemlerinde de tutulumlar görülebilir. 


Genel anlamda kas iskelet sistemi tutukluğu ile seyretse de diğer sistem tutulumları da görülür.
·       Göz tutulumları, kas iskelet sistemi dışında en sık görülen tutulumlardır. Akut anterior üveit olarak semptom verir. Bu bulgu sulanma, ağrı, bulanık görme ve ışığa karşı duyarlılıkla başlar.
·       Kardiyovasküler tutulum nadir görülmekle birlikte aortit, aort kapak yetmezliği, perikardit, miyokardiyal disfonksiyon şeklinde görülebilir.
·       Pulmoner tutulum, kostavertebral tutuluma bağlı göğüs kafesi hareketliliği azalır.
·       Gastrointestinal sistem tutulumu, hastaların %60ında ileum ve kolonda mukozal inflamtuar lezyonlar görülmektedir.


TEDAVİ
İlaç Tedavisi
·       Antiinflamtuar ilaçlar
Ø Ağrı ve tutukluktan yakınan hastalar için ilk seçenek olarak kullanılır.
Ø Mide etkilenimi olan hastalar için mideyi koruyan bir ilaç eklenir veya daha az yan etki taşıyan başka bir antiinflamatuar ilaç kullanılır.( COX-2 inhibitörleri gibi)
·       Antiinflamatuar ilaçlar yeterli düzelme sağlanmazsa, kabul edilemez yan etkiler görüldüyse parasetamol veya opoidler ağrı kesici olarak kullanılır.
·       Sadece inflamasyonun olduğu bölgeye lokal steroid enjeksiyonu düşünülebilir.
·       Hastalık modifiye edici anti romatizmal ilaçların (sulfasalazin veya methotreksat gibi) sadece omurganın tutulduğu ankilozan spondilit hastaları için etkili olduğu kanıtlanmamıştır. Omurga dışı eklem tutulumlarında sulfasalazin etkili olabilir.
·       Yukarıdaki tedavilerin hastalığı yeterli derecede kontrol altına alamadığı durumlarda anti TNF ilaçlar kullanılır. Anti TNF ilaçları ile birlikte hastalık modifiye edici anti romatizmal ilaçlar kullanılmalıdır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
       Ankilozan spondilitte kullanılan medikal ajanlar hastalığı önlemede başarısız kaldığı için fizyoterapi modaliteleri ve egzersiz tedavide ön plana çıkmıştır.
·       Spinal mobiliteye yönelik germe egzersizleri
·       Spinal hareketi sağlayan kaslara yönelik kuvvetlendirme egzersizleri
·       Göğüs hareketliliğinin geliştirilmesine yönelik pulmoner egzersizler
·       Fiziksel kapasitenin geliştirilmesi için aerobik egzersizler(Orta şiddette haftada 3-5 kez 30 dk) ( Yüzme ankilozan spandilitli hastalar için özellikle önerilmektedir.)
·       Spa ( kısa süreli etkili)
·       Manuel tedaviler
Cerrahi
Şiddetli deformitesi olan hastalarda omurgayı stabil hale getirmek için omurga cerrahisi düşünülür.

Öneriler
·       Sırtüstü yastıksız yatılmalı; baş, omuz,
kalça ve bacaklar yatakla tamamen temasta olmalıdır.( Günde en az 1 saat)
·       Eğer sandalyede oturuyorsanız, sandalye uygun olmalı ve aynı pozisyonda uzun süre oturulmamalı, öne eğik pozisyonda oturulmamalıdır.
·       AS, gebelik için bir engel değildir.Gebelik süresince de öne doğru bir postür oluşacağından, ayakta durmakla ağrı artabilir. Hamilelik korsesi hastayı rahatlatabilir.
·       Aşırı kilodan kaçınınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

diyabet eğitimi

DİYABET EĞİTİMİ Diyabet 20. yy.da hızla gelişim gösteren bir hastalık. Her geçen gün diyabetli hasta sayısı artmaktadır.Dünya genelinde ...